Så står man dér med en indbydelse til barnedåb i hånden. Ja, man vidste jo nok, den var på vej og har allerede overvejet forskellige gaveemner.
Nogle er forkastet igen, andre overvejes stadig, men når man tænker videre, så er det jo fordi, man gerne vil komme med noget særligt, noget helt unikt – en anderledes dåbsgave – og gerne langtidsholdbar.
Det er ikke så mærkeligt, for uanset om man er moster eller faster, bedsteforældre eller en gammel tante, så er det en særlig anledning at deltage i den festlighed, hvor barnet får navn, og uanset hvad gaven ender med at blive, så bliver den givet med kærlighed.
Fra maybe til baby
Måske er det planlagt gennem længere tid, måske sker det bare som en del af livets gang eller måske har det krævet særlige anstrengelser af en slags, men lige meget hvad, så er familieforøgelse en fantastisk ting. Det er hver gang et højdepunkt i familiens historie, når der kommer en lille ny til. Dreng eller pige, det er hip som hap, for glæden over det lille “mirakel” er lige stor uanset køn.
Ni måneders venten er omme, og vi stimler til for at studere og beundre babyen og lykønske de strålende glade forældre. Som store kakkelovne står alle familiemedlemmer klar til at holde den lille varm, og den lille sover trygt videre i den ene favn efter den anden. Det er toppen, når familieforholdene er uproblematiske, og det er de da heldigvis for det meste.
Mange har også gaver med til dette første besøg – tøj og bamser og sager til den lille og blomster mm. til de stolte forældre. Balloner, champagne, lagkage – det er meget forskelligt, hvordan traktementet er, men den første fødselsdag fejres med manér kan man vist roligt sige. Det er sådan set en god gammel skik, der dér nok så gladeligt holdes i live, og det skal man ikke pille ved – alle er glade, det er win/win all over.
Barnedåb – en fest med traditioner
Alt efter familiens baggrund kan der være forskellige traditioner forbundet med dåbshandlingen.
Nogle lader deres lille søn eller datter opkalde efter en bedsteforælder, nogle giver dem en masse navne, andre har en familiedåbskjole, der altid er klar til brug, eller måske ønsker den nystiftede familie at starte deres egen familiedåbskjole med broderede navne og det hele.
Så er der det med valget af en gudmor og nogle faddere – det kan der osse være traditioner omkring, og sådan er der så meget.
Et er i alle tilfælde helt sikkert – bedsteforældrene vil komme med nogle gode gaver, og de vil gøre, hvad de kan, for det skal blive en fantastisk dag, en af dem, man aldrig glemmer. Og barnedåbsgaven – den bliver der som tidligere nævnt tænkt en del over.
Fem konkrete eksempler på en anderledes dåbsgave
En anderledes dåbsgave kan være:
- personlige dåbssange: står selvfølgelig øverst på listen fordi det er en “tre i én” Først er det jo et underholdende indslag ved dåbsfesten, som involverer alle tilstedeværende. Så er det den første personlige lejlighedssang i den lilles egen samling og et nyt kapitel i forældrenes “lejlighedshistorieskrivning”. Endelig kan sangskjuleren være en kamufleret gave i sig selv – f.eks. en bamse, en sølvske, en “skattekiste”, en sparebøsse eller noget helt, helt andet. Kan man ikke selv skrive teksten, så er der guider eller professionel hjælp at hente på nettet.
- et personligt digt: det kommer ind på en andenplads, fordi der er dobbelt op på glæde. Skriver man et digt – eller får nogen til det – så kan dette digt bruges som en kort og kærlig tale, som ikke mindst vil glæde forældrene. Derefter gives digtet til barnet til minde om dagen og som et udsagn om familiens temperatur inden dåben og på selve dagen. Som med sangen er der hjælp at hente, hvis det kniber med rim & rytme.
- et yndlingscitat: broderet eller på anden vis fremhævet. F.eks. har den kinesiske filosof Lao-Tzu sagt følgende “en rejse på tusind mil starter med et skridt”, og det passer da rigtig fint til et lille menneskebarn, der har hele livet foran sig. Hvis der gøres noget ud af at ramme det ind, vil det allerede fra starten kunne fange barnets øje, som noget, det er værd at kikke på – og senere noget det er værd at bevare, fordi det har affektionsværdi, og i øvrigt er kloge ord til hver en tid.
- et kreativt stamtræ: et stamtræ giver god mening som dåbsgave, fordi hele den lilles familie her kan anskueliggøres, og det bliver tydeligt hvor man har sine rødder. Hvordan det skal laves, er det vist kun fantasien, der sætter grænser for. Males, tegnes, fotokollage, papirklip og meget, meget andet. Hvis man ikke selv har en kreativ åre, så er der helt sikkert hjælp at hente på cyberspace – både i forhold til inspiration til eventuel “gør det selv” udførelse og til kontakt med kunstnere, der vil kunne lave en helt unik udførelse af en slags.
- et “klippekort” med 10 oplevelser: det er da ikke så ringe endda. Sørg for, der er billeder af aktiviteterne, så den lille tidligt kan begynde at plage om en tur på Bakken, ponyridning eller hvad det nu kan være.
God fornøjelse!